A Duna-kanyarból a Kárpát-kanyarba

Pünkösd közeledtével ismét túrabakancsot húztunk és útra keltünk Erdélybe.

Idén is csatlakoztunk nemzettársaink százezreihez, hogy részt vegyünk a csíksomlyói összmagyar találkozón, ahová minket évről évre Babba Mária tisztelete vezérel.

9 fős kisbusszal indultunk a Duna-kanyarból a Kárpát-kanyarba.

Túránk során bejártuk brassói barátunkkal Brassó és a Barcaság fő látványosságait: Nagykő-havast, Salamon király szikláit és a Brassó feletti Cenk hegyet. Itt állt egykoron a magyar millenium emlékére felállított honfoglaló harcos, Árpád vezér szobra kezében a címeres pajzzsal. A Cenk tetőn állt és hirdette a keleti népeknek, hogy itt kezdődik a Magyar Királyság. A Magyar Szent Korona határa volt ez. A szobrot az első világháború közeledtének zűrzavarában felbérelt román titkosügynökök felrobbantották, így a szobor ledőlt. A szobor sorsa sokáig feledve maradt, de maradt jópár brassói magyar hazafi, akik elrejtették a megszálló románok elől, így rejtve, féltve a szobor feje eredeti állapotában megmaradt. Ma is őrzik egy brassói templom kertjében. Hirdeti még ma is a Kárpátok lábánál, hogy megcsonkítva bár, de élünk és bízunk a magyar jövendőben a Kárpát-kanyartól a Duna-kanyarig! Hirdeti, hogy megmaradtunk 1000 év után, hiába a megaláztatás, az erdélyi magyarság kitart és büszke örökségére!

Utolsó napunkon a kerékpárral érkeztünk a Csíksomlyóra, ahol a zarándokokkal tettük meg az utolsó kilométereket. Felemelő élmény volt, hogy ennyi magyar szív egyszerre dobban és ennek a közös érzésnek mi is, a Nemzeti Kör tagjai részesei lehettünk.

Utunkat élményekkel, hálával szívünkben zártuk és reméljük jövőre újra eljutunk Csíksomlyóra, hogy lerójuk tiszteletünket Szűz Mária előtt.

Csíksomlyói búcsú 2023.

Árpád szobra a Cenk hegyen Brassó felett

Árpád szobra az 1900-as évek elején
Csapatunk a szobor eredeti talapzatánál
Barátunkkal, a brassói magyarság egy bástyájával és a Szoborral